Thursday, December 8, 2011

Eкзопланетата Kepler22b-обитаема!

Том Чайвърс

Защо имената на планетите и звездите имат такива тъпи имена? Учените отговарят,че давайки обикновени и запомнящи се имена би отнело дълго време и давайки малкото 22b улеснява нещата.

Каво представлява името?
 На 6-ти декември 2011 са открити няколко екзопланети, планети, които обикалят в орбита около други слънца, една от тях е с приблизителен размер на Земята и се намира в така наречената Златна зона, където е нито прекалено горещо, нито прекалено студено, а водата на подобна планета би била предимно в течно състояние и благоприятстваща за живот. Вестниците я наричан Нова Земя, но за астрономите тя е известна под наименованието Kepler22b.
Любителите на фантастиката може би са разочаровани, питайки се защо на истинските чуждоземни планетите не се дават готини имена , като например Пандора, Аракас, Хот и Татуни. Филмът Междузвездни войни  ни даде Куросан и Ендор, а реалността ни замеря със скучните HD85512 и Gliese 581d.
Причината, разбира се, е във времето. “Някои учени предложили имената да се избират от гръцката и римската митология” казва Кен Рийс от университета  в Единбург, но това е забавяло нещата, имало нужда от интернационална система. През 2010 година само са намерени 385 планети.
Настоящата система обаче е стриктна. “Ако виждате звезда с невъоръжено око, най-вероятно тя вече има име”-казва Др. Рийс Ако е била открита с телескоп, то името и произтича от името на този телескоп. Ако звездите са в система както Сириус например им се дават главни латински  букви  (Sirius A и Sirius B). На планетите около тях се дават малки латински букви, които започват от b (Tau Boötis b, 55 Cancri d.")”
В новите експедиции обаче се търсят звезди, които все още са неназовани. Кеплер е космически телескоп с такава мисия и преди два дена открива звезден куп, чиито звезди насовават на негово име. Планетата Kepler22b е първта планета около 22-рата звезда от този куп (на планетите никога не се дава буквата “а”).  Една от кеплеровите звезди Kepler11 има 6 планети в своята орбита, затова всички планети са назовани до буквата “g , като името на последната е Kepler11g. има При мисията на телескопа Wasp са открити 70 звезди. Благодарение на телескопът CAROT има назовани 24 звезди. Явно имената на планетите и звездите не са чак толкова глупаво избрани след всичко, което вече научихме.


(по материал из чуждестранния печат)

No comments:

Post a Comment