Saturday, January 5, 2013

2013- Година на Великите Комети...


...или идеалното време за практикуване на астрономия!

Още от древни времена кометите са всявали страх и ужас у земните жители и са били наричани “Предвестници на Края” или “Заплаха за Вселената”, отъждествявайки ги с предвестници на Боговете, които носят лоши поличби. Влиянието на кометите не се ограничава единствено до митове и легенди.
Въпреки, че кометите не са рядкост в Слънчевата система, Великите комети се появяват веднъж на десетилетие. Тяхната светлина на хоризонта е свързана също така със смърт на крал (кралица), пропаднали империи, болести, природни бетствия от всички народи по света.
 Странното е, че поглеждайки назад към историята, кометите наистина са свързани с действителни лоши събития. Според НАСА:
В Швейцария, Халеевата комета е обвинена за земетресения, болести, червен дъжд, и дори раждането на двуглави животни.
Римляните са записали, че огнена комета отбелязва убийството на Юлий Цезар, а друга е обвинена за екстремни кръвопролития по време на битката между Помпей и Цезар. В Англия, Халеевата комета е обвинен за появяването на Чумата.
За Инките, комета предвещава пристигането на Франсиско Писаро. Само след няколко дни той брутално ги завладява.
Комети и бедствиятa свързани с тях са толкова чести събития, че папа Calixtus III дори посочва Халеевата комета като инструмент на дявола, което прави образа ѝ един от най-почитаните обекти в целия ислям и вдъхновява последователите на Хефест в арабския свят да коват кинжалите на войните под формата на известни Велики  комети:


През 2013 година се очакват две Велики комети, които ще минат близо до Земята.
Обикновено това са комети, които са толкова ярки, че могат да се виждат посред бял ден, или нощем могат да засенчат дори Луната. Това определено е събитие, което се случва вднъж в живота и аз лично с нетърпение очаквам появяването им!
Първата ще се появи още през март e номерирана, като  C/2011 L4 или носи името PanSTARRS. Може да бъде видяна с невъоръжено око на западния хоризонт след залез слънце. Яркостта ѝ може да варира.
 Ричард Wainscoat, астроном от обсерваторията в Хаваи твърди, че няма опасност кометата да се сблъска със Земята, но признава че все още нямат подробни данни за траекторията ѝ.
Втората комета, която би могла да засенчи Луната е номерирана, като  C/2012 S1 или наречена ISON. Настоящите орбитални прогнози показват, че кометата ще бъде най-ярка, когато е най-близо до Слънцето, а именно 28 ноември 2013.

Повече информация за астрономическите събития през 2013 прочетете ТУК .

No comments:

Post a Comment